Élelmiszerkémia és Analitika - Kutatási szolgáltatások - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Élelmiszerkémia és Analitika Tanszék
Kutatási szolgáltatások
- In vitro DIAAS érték meghatározása
- Módszerfejlesztés növényvédő szerek, mikotoxinok, polifenolok, bioaktív összetevők, egyéb kismolekulák azok metabolitjainak UHPLC-ESI-MS/MS módszerrel történő vizsgálatára.
- Polifenolok célzott kvantitatív meghatározása (egyeztetett standard lista alapján) UHPLC-ESI-MS/MS módszerrel
- Nyomelemanalitikai elemzések, mikrohullámú roncsolással ICP-MS és/vagy ICP-OES vizsgálattal.
- Multikomponenses (> 250 féle)és növényvédőszer-maradék vizsgálatok (egyeztetett komponensek) UHPLC-ESI-MS/MS módszerrel
- Zsírsav metilészterek vizsgálata lúgos és/vagy savas metilészterképzéssel, GC-FID vizsgálattal (standard komponenslista alapján)
- Élelmiszerek, alapanyagok in vitro emésztésszimulációja Infogest (v1 és v2) protokoll szerint.
- Élelmi zsírok biológiailag hozzáférhető frakciójának becslése és zsírsavspecifikus lipolízis meghatározása in vitro emésztést követően.
- Fehérjék biológiai hozzáférhetőségének meghatározása OPA származékképzéses spektrofotometriás módszerrel in vitro emésztést követően
- Fehérjék specifikus tápértékmutatóinak DIAAS és/vagy PDCAAS számítása in vitro emésztés követő aminosavprofilozás alapján.
- Hamutartalom meghatározás (MSZ 20501-1:2007;.5.1 pont)
- Nyersfehérje-tartalom (Kjeldahl és Dumas módszerek)
- Aminosavak meghatározása (HPLC-módszer)
- Összes zsírtartalom (hideg extrakció, Soxhlet extrakció)
- Összes flavonoid tartalom AlCl3 komplexképzéses spektrofotometriás módszerrel
- Összes polifenol tartalom. Folin-Ciocalteu (FC) reagenssel
- Összes monomer antocianin: pH differenciális spektrofotometriás módszerrel
- C-vitamin: ionpárképzős HPLC módszerrel
- Koenzim Q10 HPLC-UV és FT-NIR módszerrel
- Tokoferol (E-vitamin) meghatározás HPLC módszerrel
- PAH-ok meghatározása élelmiszerekből HPLC módszerrel
- Bórkősav meghatározás HPLC módszerrel
- Élelmiszerek (hús, tejtermék, sütőipari ) makrokomponenseinek (fehérje, zsír, cukor, energia stb.) roncsolásmentes meghatározása FT-NIR eljárással
- Zöldségek - gomba, káposztafélék, hüvelyesek - fehérje, zsír és energia tartalmának mérése FT-NIR eljárással
- Száraztészta tojás- és zsírtartalmának meghatározása FT-NIR módszerrel
- Energiaitalok, élvezeti cikkek (kávé, tea) makrokomponenseinek (koffein, cukor, csersav, teobromin) meghatározása FT-NIR eljárással
- Laboratóriumi léptékű liofilezés