Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék
A Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék jogelődje Sör- és Szeszipari Tanszék 1991-ben jött létre, majd 2021-ben a volt NAIK AKK egyik kutatócsoportjával bővült. Jelenleg a Tanszék gondozza a Biomérnök BSc képzést, az Élelmiszermérnök BSc Sör- és szeszipari technológia specializációt, az Élelmiszermérnök MSc Élelmiszer-biotechnológia specializációt, valamint az ÉDI Élelmiszer-biotechnológiai alprogramot. Továbbá két szakmérnök képzési programban (Pálinka Mester és Sörfőző Mester) is vállalnak szakvezetést a munkatársaink. A Tanszék kutatási tevékenységei a fermentációs eljárások, alkoholos ital technológiák, biomérnökség, biokonverziós eljárások, megújuló energiaforrások, funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők tématerületekre fókuszálnak. Munkatársaink törekszenek a gazdaságos, zöld és fenntartható (bio)technológiai kialakításokra és fejlesztésekre, a mellék/ikertermékek kiaknázására, értéknövelő hasznosítására, valamint az egészségvédő, illetve betegségmegelőző, valamint precíziós táplálkozásra alkalmas élelmiszeripari termékek kutatás-fejlesztésre. A Tanszék aktívan vesz részt a hazai és nemzetközi szakmai, tudományos, társadalmi szervezetek munkájában. A Tanszék rendelkezik néhány az országban egyedi infrastruktúrával pl. kisüzemi sörfőzde, különböző automatizált, computer által vezérelt pálinkafőző, mikromalátázó és legnagyobb tejsavbaktérium és bifidobaktérium gyűjtemény.