Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék
Navigációs menü
Menü
Intézeti titkárság
Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológia Tanszék
Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék
Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék
Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék
Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés Tanszék
Élelmiszerkémia és Analitika Tanszék
Élelmiszer-mikrobiológia,-higiénia és -biztonság Tanszék
Gabona és Iparinövény Technológia Tanszék
Gyümölcs– és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék
Mezőgazdasági és Ipari Mikroorganizmusok Nemzeti Gyűjteménye
Táplálkozástudományi Tanszék

A Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék jogelődje Sör- és Szeszipari Tanszék 1991-ben jött létre, majd 2021-ben a volt NAIK AKK egyik kutatócsoportjával bővült. Jelenleg a Tanszék gondozza a Biomérnök BSc képzést, az Élelmiszermérnök BSc Sör- és szeszipari technológia specializációt, az Élelmiszermérnök MSc Élelmiszer-biotechnológia specializációt, valamint az ÉDI Élelmiszer-biotechnológiai alprogramot. Továbbá két szakmérnök képzési programban (Pálinka Mester és Sörfőző Mester) is vállalnak szakvezetést a munkatársaink. A Tanszék kutatási tevékenységei a fermentációs eljárások, alkoholos ital technológiák, biomérnökség, biokonverziós eljárások, megújuló energiaforrások, funkcionális élelmiszerek, étrendkiegészítők tématerületekre fókuszálnak. Munkatársaink törekszenek a gazdaságos, zöld és fenntartható (bio)technológiai kialakításokra és fejlesztésekre, a mellék/ikertermékek kiaknázására, értéknövelő hasznosítására, valamint az egészségvédő, illetve betegségmegelőző, valamint precíziós táplálkozásra alkalmas élelmiszeripari termékek kutatás-fejlesztésre. A Tanszék aktívan vesz részt a hazai és nemzetközi szakmai, tudományos, társadalmi szervezetek munkájában. A Tanszék rendelkezik néhány az országban egyedi infrastruktúrával pl. kisüzemi sörfőzde, különböző automatizált, computer által vezérelt pálinkafőző, mikromalátázó és legnagyobb tejsavbaktérium és bifidobaktérium gyűjtemény.