Duális képzés

Duális

Utolsó frissítés: 2023 március 20.

TÁJÉKOZTATÓ (pdf)

A képzés elindításának háttere

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvénybe (Nftv.), 2014. július 24. napi hatállyal bevezetésre került a duális képzés fogalma. A hazai felsőoktatásban a duális képzési rendszer ez idáig főként a műszaki képzés területén jelent meg. A kedvező tapasztalatok alapján a hivatkozott törvényi háttér lehetőséget teremt az informatika, agrár, természettudomány vagy gazdaságtudományi képzések területén is elindítani a duális képzési rendszert.
Az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet 2014 őszén megkezdte azoknak a lehetőségeknek a felmérését, amelyek előkészítik a duális képzési rendszer kari bevezetését. Az előzetes egyeztetések során a vállalati és a hallgatói oldal egyaránt támogatóan fogadta a kezdeményezést.

Mit is jelent a duális képzés?

A duális jellegű képzési forma elsődleges célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek az összehangolása. A képzésre jelentkező hallgató egyetemi hallgatói jogviszonyban tanulnak és mellette gyakorlati tapasztalatokat szereznek vállalati együttműködés keretében. A tantervet az Egyetem és a vállalati partner közösen alakítja ki.
Az elméleti egyetemi képzés és a vállalati gyakorlat együttese komplex, piacképes ismereteket nyújt a képzési formára jelentkező hallgatóknak. Ellenszolgáltatásként a szerződött hallgatók anyagi juttatásban részesülnek.
Az élelmiszermérnök BSc duális képzés bevezetésének célja olyan szakemberek képzése, akik komplex, élelmiszermérnöki és kereskedelemi ismereteik birtokában képessé válnak az élelmiszer- termékpálya gyártási és értékesítési folyamatainak szervezésére és irányítására.

Vállalati partnerek

Alábbi partnereink a 2022 szeptemberében kezdődő duális képzésre várják a hallgatókat. A jelentkezés folyamatos!

Auchan
Képzés szintje: BSc
Gérard Mulliez, az Auchan alapító elnöke, 1961-ben nyitotta meg első áruházát Észak-Franciaországban. Európában elsőként egyesítette az önkiszolgálást, a diszkontot és a ’mindent egy fedél alatt’ elvet. Napjainkban az Auchan egyike a legfontosabb francia kereskedelmi csoportoknak, Magyarországon 1996 óta van jelen. Jelenleg 19 áruházat és 18 töltőállomást működtet és közel 7000 munkatársat foglalkoztat az Auchan Magyarország Kft. A cégcsoport alapvetően a hipermarketekre specializálódott, filozófiája szerint minél jobban meg kell felelni a vásárlók igényeinek, korrekt, partnerségen alapuló munkakapcsolatot kell kialakítani a szállítókkal, valamint segíteni kell a vállalat alkalmazottait a fejlődésben, a hatékonyságban, s lehetővé kell tenni, hogy a munkatársak részesüljenek a közös sikerekből.

Kapcsolattartó: LUGASI Márta, m.lugasi@auchan.hu

Felhívás duális képzésre (2023.03.03.)

Székhely: Budaörs


Bonafarm Zrt.
Képzés szintje: MSc
Cégcsoportunk célja nem más, mint évtizedekre a hazai agrárgazdaság és élelmiszeripar biztos pontjává válni: friss és hazai élelmiszerrel ellátni Magyarország és a környező országok fogyasztóit; megélhetést, fejlődésre ösztönző, inspiráló közeget biztosítani az elhivatott szakemberek számára és mindeközben folyamatosan bővülő ismereteink és fejlődő technológiáink révén a régió legeredményesebb élelmiszergazdasági vállalatcsoportjává fejlődni.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=oyRj__4jMFA&feature=emb_logo
További információhttps://karrier.bonafarmcsoport.hu/      ,    info@bonafarm.hu
Székhely: Budapest


Bonduelle 

Képzés szintje: BSc és MSc
A Bonduelle hazánk egyik jelentős élelmiszer-feldolgozója, Európa legnagyobb zöldségspecialistája. A francia alapítású családi vállalkozás több mint 20 éve van Magyarországon, és jelenleg 1000 embert foglalkoztat az országban található 3 gyárban (Nagykőrös, Békéscsaba, Nyírszőlős). A gyárak a hazai igények kielégítése mellett, jelentős export tevékenységet is végeznek. A Bonduelle olyan konzerv- és fagyasztott zöldségek gyártója, mint a kukorica, bab, zöldborsó, gomba.
Kapcsolattartók:

Székhely: Nagykőrös


Caprivous Kft.

Képzés szintje: BSc
A magyar tulajdonú Kft 1991-ben alakult, fő tevékenységük a tojásfeldolgozás, tojástermékek gyártása, illetve a feldolgozás során keletkező melléktermékek hasznosítása. Különböző pasztörizált tojáslé, tojáspor, főzött tojásrúd és fertőtlenített héjú tojás termékeket gyártanak. A tojástermékek előállítása két fióktelephelyükön (Budapest és Szigetcsép) történik. Termékeiket az ország egész területén terítik, valamint külföldre is szállítanak.
További információhttps://capriovus.eu/
Kapcsolattartó: Dr. Németh Csaba, nemeth.csaba@capriovus.hu
Székhely: Szigetcsép


 


Ceres

Képzés szintje: BSc
A vállalat az 1951-ben alapított Győr- és Vidéke Sütőipari Vállalat jogutódja, több, mint 60 éves szakmai múlttal rendelkezik. A termékportfólió nagyobb részét a szendvicskenyerek és kalácsok, valamint az egészségtudatos táplálkozást támogató termékek teszik ki, melyeket két telephelyen, Győrben és Miskolcon gyártanak. A vállalat hosszú évek óta a magyar sütőipari piac meghatározó szereplője. A pékáru megszokott ízének és minőségének folyamatos biztosításához minőségi alapanyagokra, modern technológiára és szigorú minőségbiztosítási rendszerre van szükség, ezért termékeiket a legfejlettebb nyugat-európai automata gépsorokon gyártják. Termékeiket folyamatosan fejlesztik, alapvető értékeik közé tartoznak az innovációs készség, és a megbízhatóság.
További információ:http://ceressuto.hu/dualis-kepzes-program/
Székhely: Győr
Videóhttps://ceressuto.hu/dualis-kepzes-program/


 


Coop-Star

Képzés szintje: BSc
A CO-OP Star Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, 1999. január 29-én három szövetkezet alapította. A stratégiai célokkal együtt a társaság rögzítette üzletfilozófiáját és elkötelezte magát a magyar előállítású termékek, a családok napi szükségleteinek kielégítését szolgáló élelmiszer, napi cikk forgalmazása mellett. A személyes eladás, az emberi kapcsolatokon alapuló üzleti, bolti magatartás is fontos alaptőke a társaság életében.
További információ:https://www.facebook.com/coopstarzrt/
Székhely: Jászberény
Kapcsolattartó: Bató Andrásné Utasi Adrienn, bato.andrasne@coopstar.hu


 


Húscsarnok Kft.

Képzés szintje: BSc
A Tóalmási Kolbász Manufaktúra magyar családi vállalkozás, mely Húscsarnok Kft. néven 1993-ban alakult. A több, mint 20 éve működő húsipari vállalat mára a Tápió-mente és a Galga-mente egyik legjelentősebb munkaadója. Közkedvelt termékeik, az összes nagyvárosban kaphatóak. 60 munkatárssal dolgoznak, prémium termékeik közé tartozik a méltán híres Tóalmási kolbász is.
További információ: hr@huscsarnok.hu
Székhely: Tóalmás


 


Hubertus Bt.

Képzés szintje BSc
A Hubertus Bt. egymásra épülő ágazatokkal, fenntartható mezőgazdasággal, az ország legnagyobb angus marha tenyészetével, saját húsfeldolgozó üzemmel és egy prosperáló szállodával rendelkezik. A Pásztón található húsüzem fő célja a Hubertus Agráripari Bt. által tenyésztett és hizlalt Angus húshasznú marhából előállított prémium kategóriás hústermékeket eljuttatni elsősorban a magyar fogyasztónak.
www.hubertus.hu  
www.terra-pannonia.hu  
Elérhetőség: Ambrus-Szauter Szabina-Munkaügyi koordinátor
szabina.szauter@hubertus.hu


 


MCS Vágóhíd Zrt

Képzés szintje: BSc
Az MCS Vágóhíd Zrt. az egyik legkorszerűbb, hosszútávon fenntartható, költséghatékonyan működő vágó, csontozó, daraboló és csomagoló üzem, mely 2016-ban egy zöldmezős, 21 milliárd forintos beruházás keretében valósult meg Mohácson. A mohácsi vágóhíd 26.000 m2-en elterülő, legmodernebb technológiával felszerelt létesítményében a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások maximális betartása mellett a teljes vágási kapacitása évente 1 millió darab sertés. Közel 700 főnek munkahelyet biztosító üzem belföldi értékesítésre szánt előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, valamint távol-keleti exportra szánt fagyasztott húsárut állít elő. Az MCS Vágóhíd Zrt. a Bonafarm Csoport stratégiai partnere és egyben a csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. alapanyag beszállítója. 
További információhttps://mcs.hu/kapcsolat/
Székhely: Mohács


OSI Food Solutions Hungary Kft.

Képzés szintje: BSc
Az OSI Food Solutions Hungary Kft. jogelődje, a Bábolnai Mezőgazdasági kombinát Húsüzeme 1988-ban kezdte meg a működését, majd rövidesen a tevékenyég egy új üzembe, Bábolnára került, ahol 1990-től folyik a gyártás. 2001-ben az üzem jelentős beruházás keretében teljes átépítésre került. A 2011. évi beruházással a kapacitás a háromszorosára nőtt, valamint elkészült a kibocsátásra kerülő szennyvíz előkezelésére szolgáló modern technológia.A vállalat az OSI cégcsoport tagja, amely a világ egyik vezető húsipari vállalata. Jelenleg évi 18.000 tonna kiváló minőségű hústermék készül két gyártósoron. Az előállított termékek 22 országba kerülnek értékesítésre, az export aránya 90%. Az OSI bábolnai üzeme átlagosan 230 főt foglalkoztat.
További információ: https://www.osigroup.com
Székhely: Bábolna


 


Pápai Hús Kft.

Képzés szintje: BSc
A cég 1913-ban kezdte meg működését, akkor még Pápa város vágóhídjaként, ahol sertés és marhavágás is folyt. Magyarország egyik legrégebbi húsfeldolgozójaként a cég termékeit mind hazai mind nemzetközi szinten ismerik. A fejlődés és a hagyományok, tradíciók tisztelete jellemzi a céget, népszerű és sikeres termékeik közé tartozik a Pápai Extra sonka, Bacon szalonna, Juhbeles virsli és a Pápai Parasztsonka is.
További információ: http://www.papaihus.huinfo@papaihus.hu
Székhely: Pápa


 


Spar

Képzés szintje: BSc és MSc
A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 1990-ben alakult. A cégcsoport első SPAR üzletét Tatán nyitotta meg 1991-ben. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. az ASPIAG tulajdonába tartozik. Az üzleteikben nyújtott széles választék, kedvező árak és sokoldalú szolgáltatások mellett vásárlóink részére az élelmiszerbiztonság és az egészségtudatosság terén is intenzív felvilágosító munkát végeznek. Magyarország egyik legnagyobb kiskereskedelmi hálózata. Jelenleg országosan több mint 400 SPAR egység üzemel több áruháztípusban (INTERSPAR hipermarket, SPAR szupermarket, City SPAR).
További információ: https://www.spar.hu/karrier/kepzesekdualis@spar.hu
Székhely: Bicske

Felhívás duális képzésre


 


Zalaco Sütőipari Zrt.

Képzés szintje: BSc
Az egykori állami sütőipari vállalatot 1950-ben, 70 éve alapították. Utódját 2001-ben vásárolta meg jelenlegi tulajdonosa, Berta László. Vállalat mindennapjait meghatározza: a jó technológia, a szakképzett dolgozók munkája, valamint a válogatott, kifogástalan minőségű alapanyag. A cég két évtizede családi vállalkozásként működik, ez idő alatt a Zalaco a megye és a régió meghatározó vállalatává nőtte ki magát. Termékkínálat országosan is egyedülálló, ugyanis több mint 400 féle pék-, és cukrászterméket forgalmaznak. Naponta 50 ezer vásárlónk keresi fel szaküzleteiket. 
További információhttps://zalaco.hu/,  hr@zalaco.hu
Székhely: Zalaegerszeg 

 


Zentis GmbH & Co. KG

Képzés szintje: BSc és MSc
A Zentis GmbH & Co. KG egy nemzetközi szinten tevékenykedő, nagy hagyományokkal rendelkező családi vállalkozás, amely Európa vezető gyümölcsfeldolgozó vállalatai közé tartozik.  
További információhttps://www.zentis.hu/
Kapcsolattartó: Szugyiczki Kinga, kinga.szugyiczki@zentis.hu
Székhely: Drégelypalánk


 


További partnereink: 

Coca-Cola HBC

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. a Coca-Cola HBC AG csoport tagja. A dunaharaszti székhelyű, Magyarországon két palackozó-üzemet működtető vállalat 1100 dolgozót foglalkoztat, teljes tevékenysége során pedig közel 13.000 embernek biztosít munkát. A Coca-Cola Magyarország eddig 112 milliárd forintot fektetett be hazánkban. A társaság az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó, termékeit 24 országba exportálja. Az üdítőitalok előállításához használt alapanyagok közel kétharmadát belföldi szállítók biztosítják. A cég az alkoholmentes italok széles választékát kínálja: a szénsavas üdítőitalok, ásványvizek, gyümölcslevek, jeges teák, sportitalok, valamint az energiaitalok egyaránt részét képezik a választéknak.
Székhely: Dunaharaszti


 


Gyermelyi

Az 1971-ben elinduló tésztagyár két kereskedő cég és egy szakmai befektető társulásával jött létre, a Gyermelyi tészta ma Magyarország piacvezető márkája. A tésztagyár termékeinek választéka hat csoportra osztható. Három termékcsaládjukat Gyermelyi márkanéven forgalmazzák. A legjelentősebb a négytojásos tészta, amely a cég hazai forgalmának meghatározó részét jelenti. Ezen túl elérhető nyolctojásos tészta, tojás nélküli tészta, egytojásos tészta, valamint Vita Pasta néven durumtésztákat forgalmaznak. A Gyermelyi tésztagyár számára a belföldi piac a meghatározó: a termékfejlesztés és a gyártás során elsősorban a hazai fogyasztók igényeit veszik figyelembe.
Székhely: Gyermely


 


Hercsi-Hús

A Her-Csi-Hús Kft. 1992-ben alapították. A Kft. két család többségi tulajdonába került, akik elkötelezték magukat a hazai Baromfiipar fejlesztésére és a fokozatosan előtérbe kerülő fogyasztói igények kielégítésére. A Her-Csi-Hús Kft. ma is teljes egészében magyar tulajdonban van és kizárólag magyar beszállítókkal dolgozik. Az élelmiszerbiztonság, a termékminőség, és a környezetvédelem technológiáinak fejlesztése kapott kiemelkedő szerepet a cég működésében. Ezt a három központi irányelvet tekintik termékeink minősége és vállalat fenntartható fejlődésének zálogául.
Székhely: Hernád


 


Lidl

A Lidl-t Németországban alapították az 1930-as években, napjainkban Európa legnagyobb diszkont élelmiszer-kereskedelmi hálózatát tudhatja magáénak. Magyarországon 2004-ben jelent meg piaci szereplőként, mára már országszerte 164 áruháza, 3 logisztikai központja (Székesfehérvár, Hejőkürt, Szigetszentmiklós) és több mint 3500 dolgozója van. Az elmúlt néhány évben a diszkont élelmiszer-kereskedelmi hálózatok között átvette a vezető szerepet, és az első 10 között szerepel az üzletláncok rangsorában. A Lidl az 1400-at is meghaladó termékeinek beszerzésekor különös figyelmet fordít a magyar beszállítókra, a magyar gazdaság támogatásának és fejlesztésének jegyében.
Székhely: Budapest


 


Penny Market 

Képzés szintje: BSc
A Penny Market Kft. (www.penny.hu) a REWE csoport (www.rewe-group.com) tagja, Magyarország és egyben Európa egyik vezető élelmiszer diszkontlánca. Magyarországon 1996 óta van jelen, és országszerte immár 200 üzlettel állnak vásárlóik rendelkezésére. Az üzleteket jelenleg két raktár szolgálja ki. A munkatársak száma meghaladja a 3000 főt.
Székhely: Alsónémedi


Univer

Az Univer Product Zrt. ételízesítők és egyéb élelmiszer termékek - köztük lekvárok, gyümölcslevek és bébiételek - gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A Kecskeméti Földműves Szövetkezetet 1948-ban alapították. Ebből nőtt ki az Univer Cégcsoport, mely a régió egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. Az Univer Product Zrt. bel- és külföldi piacokon értékesít termékeket. Magyarországon a folyékony ételízesítők gyártása terén továbbra is meghatározó szerepet tölt be. Termékeikkel jelen vannak szinte valamennyi meghatározó élelmiszer láncnál.
Székhely: Kecskemét

 


Szerencsi Bonbon 

 

A Szerencsi Bobbon 1996-ban jött létre, a Társaságnak 150 dolgozója van. Céljuk többek között a Szerecsen történő édességgyártás fejlesztése, illetve ezzel együtt a munkahelyteremtés. Gyártmányaik felölelik minden eddig Szerecsen gyártott édességféleséget, de diabetikus és paleo termékeket is gyártanak. Kézzel készült desszertek, cukorkák, karamellák, retro termékek, desszertek, továbbá karácsonyi és húsvéti termékeket forgalmaznak.
Székhely: SzerencsFelvételi tájékoztató
A jelentkezés menete és további információk
Duális képzés jelentkezési folyamata: