Gyümölcs– és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Gyümölcs– és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék
Bemutatkozás
A Tanszék sok évtizede a hazai felsőoktatás és szakképzés elismert műhelye. Jogelődje a Budapest, VI. ker. Izabella u. 46. sz. alatt 1969-1970-ig működő Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum Konzervtechnológiai Tanszéke volt. A Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum 1970-ben csatlakozott az akkori Kertészeti Főiskolához, így megalakult a Kertészeti Egyetemen működő Tartósítóipari Kar, melynek tanszékünk is részévé vált. 2021-ig Konzervtechnológiai Tanszék néven folytatta tevékenységét, ezt követően pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék néven működik tovább.
Tanszékünk a klasszikus konzervtechnológiai eljárások (hőkezelés, szárítás, besűrítés, pH-csökkentés, kombinált tartósítási módszerek, stb.) oktatása mellett foglalkozik az élelmiszeripari adalékanyagok, csomagolóanyagok hallgatókkal történő megismertetésével, valamint részt vállal az üzemtelepítés és szervezés, valamint a kíméletes, innovatív technológiák (pl. vákuumszárítás, aszeptikus eljárások, mikrohullámú, PEF kezelések) oktatásában is.
Oktatás
A tanszék részt vesz az élelmiszermérnök és biomérnök alapképzések (BSc) és az élelmiszermérnök mesterképzések (MSc) általános és szakirányú képzésében nappali és levelező tagozaton. Felelőse a Tartósítóipari technológiák és minőségügy B.Sc. szakiránynak, továbbá aktív közreműködője az élelmiszertudományi doktori programnak. Tanszékünk szervezi és koordinálja a Gyümölcs-zöldség feldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakot is.
Kutatás
Tanszékünk a klasszikus konzervtechnológiai eljárások (hőkezelés, szárítás, besűrítés, pH-csökkentés, kombinált tartósítási módszerek, stb.) oktatása mellett foglalkozik az élelmiszeripari adalékanyagok, csomagolóanyagok hallgatókkal történő megismertetésével, valamint részt vállal az üzemtelepítés és szervezés, valamint a kíméletes, innovatív technológiák (pl. vákuumszárítás, aszeptikus eljárások, mikrohullámú, PEF kezelések) oktatásában is.
Oktatás
A tanszék részt vesz az élelmiszermérnök és biomérnök alapképzések (BSc) és az élelmiszermérnök mesterképzések (MSc) általános és szakirányú képzésében nappali és levelező tagozaton. Felelőse a Tartósítóipari technológiák és minőségügy B.Sc. szakiránynak, továbbá aktív közreműködője az élelmiszertudományi doktori programnak. Tanszékünk szervezi és koordinálja a Gyümölcs-zöldség feldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakot is.
Kutatás
- Egészségvédő, nagy antioxidáns tartalmú, valamint funkcionális tulajdonságú hagyományos, különleges minőségű és kézműves termékek és termékcsaládok fejlesztése
- Új gyümölcsfajok és –fajták tartósításra való alkalmasságának vizsgálata, a belőlük készült termékek minősítése
- Szárítási, vákuumszárítási, mikrohullámú szárítási technológiák fejlesztése
- Komplex, hulladékmentes feldolgozási technológiák kialakítása
- Technológiai műveletek optimálása a késztermék minőségének függvényében
- Kis- és középüzemi gyümölcs-, zöldség-feldolgozási technológiák és üzemek tervezése
- Állománykialakítók reológiai tulajdonságainak vizsgálata és technológiai alkalmazása (zöldség- és gyümölcstermékek, húskonzervek)
- Élelmiszer-csomagolási eljárások kidolgozása különböző nyers és feldolgozott élelmiszerekre az eltarthatósági idő meghosszabbítása céljából, tekintettel a csomagolóanyag és a becsomagolt élelmiszerek között fellépő kölcsönhatásokra
- Csomagolástechnológia és a környezetvédelem kapcsolata
- Új típusú aktív, újrahasznosítható, lebomló fóliák gyakorlati hasznosíthatósága
- Fogyasztó-centrikus élelmiszer-csomagolás tervezése
Szolgáltatások, műszerek:
- Gyümölcs-zöldség alapú, nagy biológiai értékű, hagyományos, különleges minőségű vagy kézműves termékek, termékcsaládok fejlesztése
- Komplex, hulladékmentes technológiák kialakítása Adalékanyagok vizsgálata
- Csomagolási eljárások kidolgozása
- Technológiák és üzemek tervezése, HACCP kidolgozása.
- Beltartalmi és reológiai mérések
- Termékcímkék, gyártmánylapok felülvizsgálata.
- Novel food dokumentumok elkészítése
- Beltartalmi összetevők mérése fotometriás és HPLC módszerekkel
- Élelmiszeripari alapanyagok, félkész- és késztermékek reológiai jellemzőinek vizsgálata rotációs és oszcillációs módszerekkel
- Késztermékek minősítése a MÉ alapján
- Gyártmánylapok kidolgozása
- Termékek címkéinek felülvizsgálata, címkék készítése a hatályos jogszabályok alapján
Műszerek:
- Állománymérő műszer (Brookfield, LFRA 4500 Texture Analyser)
- Bostwick konzisztométer
- Digitális sűrűségmérő
- Gyors nedvességmérő (RADWAG MAC-50)
- HPLC (nagyhatékonyságú folyadékkromatográf, Shimadzu)
- Rotációs és oszcillációs viszkoziméter (MCR 51 Physica, Anton-Paar)
- RQ flex nitrit-nitrát mérő (MERCK)
- Spektrométer röntgen DELTA „Premium” XRF (Innov-X DELTA)
- Színmérő (KONICA MINOLTA CR-400)
- Turbidiméter (HACH 2100P, HACH LANGE GmbH, Düsseldorf, Germany)
- Vízaktivitásmérő műszer (Novasina Labmaster-aw)
- IKA RV 10 Control rotációs vákuumbepárló berendezés (IKA-Werke GmbH&Co.KG, Staufen, Germany)