Gyümölcs– és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Gyümölcs– és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék
Navigációs menü
Menü
Intézeti titkárság
Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológia Tanszék
Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék
Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék
Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék
Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés Tanszék
Élelmiszerkémia és Analitika Tanszék
Élelmiszer-mikrobiológia,-higiénia és -biztonság Tanszék
Gabona és Iparinövény Technológia Tanszék
Gyümölcs– és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék
Mezőgazdasági és Ipari Mikroorganizmusok Nemzeti Gyűjteménye
Táplálkozástudományi Tanszék
Bemutatkozás
A Tanszék sok évtizede a hazai felsőoktatás és szakképzés elismert műhelye. Jogelődje a Budapest, VI. ker. Izabella u. 46. sz. alatt 1969-1970-ig működő Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum Konzervtechnológiai Tanszéke volt. A Felsőfokú Élelmiszeripari Technikum 1970-ben csatlakozott az akkori Kertészeti Főiskolához, így megalakult a Kertészeti Egyetemen működő Tartósítóipari Kar, melynek tanszékünk is részévé vált. 2021-ig Konzervtechnológiai Tanszék néven folytatta tevékenységét, ezt követően pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék néven működik tovább.
Tanszékünk a klasszikus konzervtechnológiai eljárások (hőkezelés, szárítás, besűrítés, pH-csökkentés, kombinált tartósítási módszerek, stb.) oktatása mellett foglalkozik az élelmiszeripari adalékanyagok, csomagolóanyagok hallgatókkal történő megismertetésével, valamint részt vállal az üzemtelepítés és szervezés, valamint a kíméletes, innovatív technológiák (pl. vákuumszárítás, aszeptikus eljárások, mikrohullámú, PEF kezelések) oktatásában is.
Oktatás
A tanszék részt vesz az élelmiszermérnök és biomérnök alapképzések (BSc) és az élelmiszermérnök mesterképzések (MSc) általános és szakirányú képzésében nappali és levelező tagozaton. Felelőse a Tartósítóipari technológiák és minőségügy B.Sc. szakiránynak, továbbá aktív közreműködője az élelmiszertudományi doktori programnak. Tanszékünk szervezi és koordinálja a Gyümölcs-zöldség feldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakot is.
Kutatás
Tanszékünk a klasszikus konzervtechnológiai eljárások (hőkezelés, szárítás, besűrítés, pH-csökkentés, kombinált tartósítási módszerek, stb.) oktatása mellett foglalkozik az élelmiszeripari adalékanyagok, csomagolóanyagok hallgatókkal történő megismertetésével, valamint részt vállal az üzemtelepítés és szervezés, valamint a kíméletes, innovatív technológiák (pl. vákuumszárítás, aszeptikus eljárások, mikrohullámú, PEF kezelések) oktatásában is.
Oktatás
A tanszék részt vesz az élelmiszermérnök és biomérnök alapképzések (BSc) és az élelmiszermérnök mesterképzések (MSc) általános és szakirányú képzésében nappali és levelező tagozaton. Felelőse a Tartósítóipari technológiák és minőségügy B.Sc. szakiránynak, továbbá aktív közreműködője az élelmiszertudományi doktori programnak. Tanszékünk szervezi és koordinálja a Gyümölcs-zöldség feldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakot is.
Kutatás
- Egészségvédő, nagy antioxidáns tartalmú, valamint funkcionális tulajdonságú hagyományos, különleges minőségű és kézműves termékek és termékcsaládok fejlesztése
- Új gyümölcsfajok és –fajták tartósításra való alkalmasságának vizsgálata, a belőlük készült termékek minősítése
- Szárítási, vákuumszárítási, mikrohullámú szárítási technológiák fejlesztése
- Komplex, hulladékmentes feldolgozási technológiák kialakítása
- Technológiai műveletek optimálása a késztermék minőségének függvényében
- Kis- és középüzemi gyümölcs-, zöldség-feldolgozási technológiák és üzemek tervezése
- Állománykialakítók reológiai tulajdonságainak vizsgálata és technológiai alkalmazása (zöldség- és gyümölcstermékek, húskonzervek)
- Élelmiszer-csomagolási eljárások kidolgozása különböző nyers és feldolgozott élelmiszerekre az eltarthatósági idő meghosszabbítása céljából, tekintettel a csomagolóanyag és a becsomagolt élelmiszerek között fellépő kölcsönhatásokra
- Csomagolástechnológia és a környezetvédelem kapcsolata
- Új típusú aktív, újrahasznosítható, lebomló fóliák gyakorlati hasznosíthatósága
- Fogyasztó-centrikus élelmiszer-csomagolás tervezése
Szolgáltatások, műszerek:
- Gyümölcs-zöldség alapú, nagy biológiai értékű, hagyományos, különleges minőségű vagy kézműves termékek, termékcsaládok fejlesztése
- Komplex, hulladékmentes technológiák kialakítása Adalékanyagok vizsgálata
- Csomagolási eljárások kidolgozása
- Technológiák és üzemek tervezése, HACCP kidolgozása.
- Beltartalmi és reológiai mérések
- Termékcímkék, gyártmánylapok felülvizsgálata.
- Novel food dokumentumok elkészítése
- Beltartalmi összetevők mérése fotometriás és HPLC módszerekkel
- Élelmiszeripari alapanyagok, félkész- és késztermékek reológiai jellemzőinek vizsgálata rotációs és oszcillációs módszerekkel
- Késztermékek minősítése a MÉ alapján
- Gyártmánylapok kidolgozása
- Termékek címkéinek felülvizsgálata, címkék készítése a hatályos jogszabályok alapján
Műszerek:
- Állománymérő műszer (Brookfield, LFRA 4500 Texture Analyser)
- Bostwick konzisztométer
- Digitális sűrűségmérő
- Gyors nedvességmérő (RADWAG MAC-50)
- HPLC (nagyhatékonyságú folyadékkromatográf, Shimadzu)
- Rotációs és oszcillációs viszkoziméter (MCR 51 Physica, Anton-Paar)
- RQ flex nitrit-nitrát mérő (MERCK)
- Spektrométer röntgen DELTA „Premium” XRF (Innov-X DELTA)
- Színmérő (KONICA MINOLTA CR-400)
- Turbidiméter (HACH 2100P, HACH LANGE GmbH, Düsseldorf, Germany)
- Vízaktivitásmérő műszer (Novasina Labmaster-aw)
- IKA RV 10 Control rotációs vákuumbepárló berendezés (IKA-Werke GmbH&Co.KG, Staufen, Germany)