Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék
Kutatási területek
Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések
SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.
A termékek kiválóságát a fogyasztó a legtöbb esetben az érzékszervi jellemzőkön méri le. Ennek eléréséhez módszertan kidolgozása szükséges, melynek alapja az érzékszervi profilok szoftveresen támogatott meghatározása, szakértői érzékszervi bírálók képzésével, nyomon követésével, értékelésével. A vizsgálatok keretében az ÉTTI Érzékszervi kutatások csoportja megvalósítja a vizsgálatba vont nyersanyagok és csomagolt termékek érzékszervi vizsgálatát. A zöldség- és gyümölcsfélék érzékszervi tulajdonságainak feltárásához különbségvizsgálatokat és leíró profilanalitikus vizsgálatokat alkalmaznánk, melyhez saját fejlesztésű és nemzetközileg elfogadott elemző szoftverekkel rendelkezünk.
Szolgáltatások
Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések
SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.
A termékek kiválóságát a fogyasztó a legtöbb esetben az érzékszervi jellemzőkön méri le. Ennek eléréséhez módszertan kidolgozása szükséges, melynek alapja az érzékszervi profilok szoftveresen támogatott meghatározása, szakértői érzékszervi bírálók képzésével, nyomon követésével, értékelésével. A vizsgálatok keretében az ÉTTI Érzékszervi kutatások csoportja megvalósítja a vizsgálatba vont nyersanyagok és csomagolt termékek érzékszervi vizsgálatát. A zöldség- és gyümölcsfélék érzékszervi tulajdonságainak feltárásához különbségvizsgálatokat és leíró profilanalitikus vizsgálatokat alkalmaznánk, melyhez saját fejlesztésű és nemzetközileg elfogadott elemző szoftverekkel rendelkezünk.
Szolgáltatások
- Zöldségek és gyümölcsök műszeres minősítése, érettség vizsgálatok.
- Alma és körte optimális szüretidejének, tárolási potenciáljának meghatározása.
- Szabályozott légterű tárolástechnológia fajta szerinti kidolgozása.
- Alsó oxigén küszöbérték meghatározása.
- Zöldségek és gyümölcsök optimális szállítási és értékesítési feltételeinek meghatározása. Módosított atmoszférás csomagolás (MAP) technológiájának kidolgozása.
- Hűtve tárolás műszaki, technológiai paramétereinek optimalizálása kertészeti termékekre.
- MAP illetve Fresh-cut termékek fejlesztése.
- Tanácsadás, szakértés kertészeti termékek tárolása, szállítása, csomagolása és értékesítése kapcsán.
- 10 db laboratóriumi méretű szabályozott légterű hűtőtároló egyedi hőmérséklet és légtérösszetétel kialakítás lehetőségével (ICA).
- Csomagológépek és gázminta vevők.
- Klorofill fluoreszcenciás monitoring rendszer (WALZ MONI-HEAD/485 PAM).
- Akusztikus és impakt keménységmérő (AWETA).
- Etilénmérő (ICA 56).
- Légzésintenzitás mérő.
- Roncsolásmentes és hagyományos (kézi és asztali penetrométer) állománymérők.
- Vízben oldható szárazanyag-tartalom mérők (ATAGO Pal-1).
- Hőmérséklet és páratartalom rögzítők (Trotec BL30).
- Színmérők, színskálák
- DA-méter (Sintéleia VIS/NIR DA-meter®).