Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék
Navigációs menü
Menü
Intézeti titkárság
Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológia Tanszék
Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék
Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék
Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék
Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés Tanszék
Élelmiszerkémia és Analitika Tanszék
Élelmiszer-mikrobiológia,-higiénia és -biztonság Tanszék
Gabona és Iparinövény Technológia Tanszék
Gyümölcs– és Zöldségfeldolgozás Technológia Tanszék
Mezőgazdasági és Ipari Mikroorganizmusok Nemzeti Gyűjteménye
Táplálkozástudományi Tanszék
Kutatási területek
Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések
SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.
A termékek kiválóságát a fogyasztó a legtöbb esetben az érzékszervi jellemzőkön méri le. Ennek eléréséhez módszertan kidolgozása szükséges, melynek alapja az érzékszervi profilok szoftveresen támogatott meghatározása, szakértői érzékszervi bírálók képzésével, nyomon követésével, értékelésével. A vizsgálatok keretében az ÉTTI Érzékszervi kutatások csoportja megvalósítja a vizsgálatba vont nyersanyagok és csomagolt termékek érzékszervi vizsgálatát. A zöldség- és gyümölcsfélék érzékszervi tulajdonságainak feltárásához különbségvizsgálatokat és leíró profilanalitikus vizsgálatokat alkalmaznánk, melyhez saját fejlesztésű és nemzetközileg elfogadott elemző szoftverekkel rendelkezünk.
Szolgáltatások
Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések
SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.
A termékek kiválóságát a fogyasztó a legtöbb esetben az érzékszervi jellemzőkön méri le. Ennek eléréséhez módszertan kidolgozása szükséges, melynek alapja az érzékszervi profilok szoftveresen támogatott meghatározása, szakértői érzékszervi bírálók képzésével, nyomon követésével, értékelésével. A vizsgálatok keretében az ÉTTI Érzékszervi kutatások csoportja megvalósítja a vizsgálatba vont nyersanyagok és csomagolt termékek érzékszervi vizsgálatát. A zöldség- és gyümölcsfélék érzékszervi tulajdonságainak feltárásához különbségvizsgálatokat és leíró profilanalitikus vizsgálatokat alkalmaznánk, melyhez saját fejlesztésű és nemzetközileg elfogadott elemző szoftverekkel rendelkezünk.
Szolgáltatások
- Zöldségek és gyümölcsök műszeres minősítése, érettség vizsgálatok.
- Alma és körte optimális szüretidejének, tárolási potenciáljának meghatározása.
- Szabályozott légterű tárolástechnológia fajta szerinti kidolgozása.
- Alsó oxigén küszöbérték meghatározása.
- Zöldségek és gyümölcsök optimális szállítási és értékesítési feltételeinek meghatározása. Módosított atmoszférás csomagolás (MAP) technológiájának kidolgozása.
- Hűtve tárolás műszaki, technológiai paramétereinek optimalizálása kertészeti termékekre.
- MAP illetve Fresh-cut termékek fejlesztése.
- Tanácsadás, szakértés kertészeti termékek tárolása, szállítása, csomagolása és értékesítése kapcsán.
- 10 db laboratóriumi méretű szabályozott légterű hűtőtároló egyedi hőmérséklet és légtérösszetétel kialakítás lehetőségével (ICA).
- Csomagológépek és gázminta vevők.
- Klorofill fluoreszcenciás monitoring rendszer (WALZ MONI-HEAD/485 PAM).
- Akusztikus és impakt keménységmérő (AWETA).
- Etilénmérő (ICA 56).
- Légzésintenzitás mérő.
- Roncsolásmentes és hagyományos (kézi és asztali penetrométer) állománymérők.
- Vízben oldható szárazanyag-tartalom mérők (ATAGO Pal-1).
- Hőmérséklet és páratartalom rögzítők (Trotec BL30).
- Színmérők, színskálák
- DA-méter (Sintéleia VIS/NIR DA-meter®).