Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék

Kutatási területek
Kertészeti termékek szüretet követő technológiái (post-harvest technológiák), Tárolástechnológiák, Érés gátló rendszerek, Mosás és higiéniai kezelések
SmartFresh Minőségi Rendszer (1-MCP) alkalmazástechnológiájának fejlesztése almán, körtén, szilván, kajszin és sárgadinnyén. Módosított atmoszférás csomagolási rendszerek validálása. Kertészeti termékek mosási technológiáinak összehasonlító vizsgálata. Természetes etilénmegkötők hatékonyságának mérése. Fresh-cut termékek fejlesztése.
A termékek kiválóságát a fogyasztó a legtöbb esetben az érzékszervi jellemzőkön méri le. Ennek eléréséhez módszertan kidolgozása szükséges, melynek alapja az érzékszervi profilok szoftveresen támogatott meghatározása, szakértői érzékszervi bírálók képzésével, nyomon követésével, értékelésével. A vizsgálatok keretében az ÉTTI Érzékszervi kutatások csoportja megvalósítja a vizsgálatba vont nyersanyagok és csomagolt termékek érzékszervi vizsgálatát. A zöldség- és gyümölcsfélék érzékszervi tulajdonságainak feltárásához különbségvizsgálatokat és leíró profilanalitikus vizsgálatokat alkalmaznánk, melyhez saját fejlesztésű és nemzetközileg elfogadott elemző szoftverekkel rendelkezünk.

Szolgáltatások
  • Zöldségek és gyümölcsök műszeres minősítése, érettség vizsgálatok.
  • Alma és körte optimális szüretidejének, tárolási potenciáljának meghatározása.
  • Szabályozott légterű tárolástechnológia fajta szerinti kidolgozása.
  • Alsó oxigén küszöbérték meghatározása.
  • Zöldségek és gyümölcsök optimális szállítási és értékesítési feltételeinek meghatározása. Módosított atmoszférás csomagolás (MAP) technológiájának kidolgozása.
  • Hűtve tárolás műszaki, technológiai paramétereinek optimalizálása kertészeti termékekre.
  • MAP illetve Fresh-cut termékek fejlesztése.
  • Tanácsadás, szakértés kertészeti termékek tárolása, szállítása, csomagolása és értékesítése kapcsán.
Fontosabb eszközök, műszerek
  • 10 db laboratóriumi méretű szabályozott légterű hűtőtároló egyedi hőmérséklet és légtérösszetétel kialakítás lehetőségével (ICA).
  • Csomagológépek és gázminta vevők.
  • Klorofill fluoreszcenciás monitoring rendszer (WALZ MONI-HEAD/485 PAM).
  • Akusztikus és impakt keménységmérő (AWETA).
  • Etilénmérő (ICA 56).
  • Légzésintenzitás mérő.
  • Roncsolásmentes és hagyományos (kézi és asztali penetrométer) állománymérők.
  • Vízben oldható szárazanyag-tartalom mérők (ATAGO Pal-1).
  • Hőmérséklet és páratartalom rögzítők (Trotec BL30).
  • Színmérők, színskálák
  • DA-méter (Sintéleia VIS/NIR DA-meter®).
dr. Kókai Zoltán által oktatott tantárgyak