Mesterképzések (MSc)

Az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet oktatásában – Magyarország Európai Uniós tagságával összefüggésben – ma kiemelt hangsúlyt kap az élelmiszerekkel szemben támasztott megújuló követelmények és a folyamatosan változó európai élelmiszerszabályozás oktatása. A magas szintű szakmai tudással rendelkező, idegen nyelvet beszélő, mérnöki gondolkodásmóddal, megfelelő kapcsolatteremtési készséggel, jó fellépéssel rendelkező végzettekre a hazai és külföldi élelmiszerelőállítók, forgalmazók, valamint az élelmiszerbiztonságot felügyelő és garantáló szakmai szervezetek is számítanak.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetén a 2010/2011-es tanévben elindítottuk az Élelmiszermérnök, valamint az Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterszakot. Az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet két akkreditált mesterképzési szakán nappali magyar vagy angol nyelvű (államilag támogatott és költségtérítéses finanszírozási formában), valamint levelező képzés keretében (államilag finanszírozott  és költségtérítéses formában) egyaránt várjuk a jelentkezőket. A mesterszakjainkon elsajátított ismeretek birtokában a végzett mérnökök alkalmassá válnak felelősségteljes munkakör betöltésére, illetve folytathatják tanulmányiakat a doktori (PhD) képzés keretében is.

 

Élelmiszermérnök MSc

Az Élelmiszermérnök mesterképzés célja olyan okleveles élelmiszermérnökök képzése, akik ismerik és alkalmazzák a szakterület legújabb tudományos eredményeit, tájékozottak a természettudományi és műszaki tudományi területeken.
Választható szakirányok:
  • élelmiszer-biotechnológia,
    élelmiszeripari folyamattervezés,
    élelmiszeripari logisztika és árukezelés (csak magyar nyelvű képzésben)
    élelmiszeripari technológia és termékfejlesztés.

Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök MSc

Az Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterképzés célja, hogy és a hallgatók az élelmiszerminőséggel és –biztonsággal kapcsolatosan a kémiai, analitikai, toxikológiai, mikrobiológiai, molekuláris biológiai, gazdaságtani és jogi területeken korszerű és piacképes mesterfokú elméleti és gyakorlati tudást, képességeket szerezzenek.
Felvételi információk
Mesterképzésben legfeljebb 100 pont szerezhető, mely tartalmazza a többletpontokat is.
Felvételi pontok: 
•    oklevél átlagának 10-szerese (maximum 50 pont)
•    motivációs beszélgetés (maximum 40 pont) 
Mindegyik szak esetében  maximum 10 többletpont adható.
 Többletpontok az alábbi jogcímen adhatóak: 
  • fogyatékosság: 5 pont
  • gyermekgondozás: 5 pont
  • hátrányos helyzet: 5 pont
  • 1. felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsga: 5 pont
  • 1. középfokú (B2) komplex nyelvvizsga: 3 pont
  • 2. felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsga: 10 pont
  • 2. középfokú (B2) komplex nyelvvizsga: 5 pont
  • sporteredmény: országos bajnokság 1-3. helyezés: 3 pont
  • sporteredmény: Világ- vagy Európa-bajnokság 1-3. helyezés: 5 pont
  • kiemelkedő szakmai teljesítmény: 4 pont
  • kutatási és publikációs tevékenység: 5 pont
  • tudományos konferencián való részvétel: 3 pont
  • OTDK 1-3. helyezés: 10 pont
  • OTDK részvétel: 3 pont
  • TDK 1-3. helyezés: 5 pont
Az élelmiszermérnöki, valamint az élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki mesterképzési szakokra történő belépés feltételei:
  1. A jelentkezőnek a korábbi tanulmányai alapján elismerhető legyen legalább 60, maximum 80 kredit: természettudományos ismeretek legalább 30 kredit, gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek legalább 10 kredit, szakmai ismeretek legalább 40 kredit.
    A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a felsorolt ismeretkörökben legalább 60 kredittel rendelkezzen a hallgató.
  2. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az élelmiszermérnöki alapképzési szak. Az 1. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: az agrár képzési területről a mezőgazdasági mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, műszaki képzési területről a biomérnöki, a vegyészmérnöki és a környezetmérnöki alapképzési szak (élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnöki szakra az állattenyésztő mérnöki alapképzési szak is)
Az 1. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.
Amennyiben a kreditelismerési eljárás során megállapítást nyer, hogy a jelentkezőnek nincs meg a felvételihez szükséges 60 kreditje, (például ápolás és betegellátás - dietetikus szak) úgy lehetőség van részismereti képzés (https://uni-mate.hu/kreditelismerési-eljárás) során megszerezni a hiányzó krediteket. 
A kreditelismerési eljárás további részleteiről információkat a https://uni-mate.hu/kreditelismerési-eljárás  oldalon olvashat.

Részletes információk a Felvi.hu honlapon találhatóak.​​​​​​