Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés Tanszék

Menü megjelenítése

Oktatás
Élelmiszeripari Műveletek és Folyamattervezés Tanszék (MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet) alapvető feladata az oktatás és az élelmiszertudományi kutatás. A tanszék az okleveles élelmiszermérnök szak (M.Sc.) és az élelmiszertechnológus mérnök (B.Sc.) szak mind nappali, mind levelező tagozatán részt vesz az általános és szakirányú képzésben. Az oktatás fő területei: élelmiszeripari műveletek, gépészeti alapismeretek, folyamattervezés, környezetvédelem. A Tanszék a MATE Ph.D. és Szakmérnök/szaktanácsadó képzéseiben is számos szerepet vállal.

Kutatás, fejlesztés
A Tanszék legfontosabb kutatási területe a modern és a hagyományos szétválasztó műveletek alkalmazhatóságának vizsgálata, hibrid eljárások kidolgozása az élelmiszeripar és a környezetvédelem számos területén.
A tanszék rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi K+F pályázatoknak, tudományos együttműködéseknek, témavezetőként és partnerként egyaránt, így biztosítva a tanszéken folyó, nemzetközileg is magas színvonalúnak tekinthető kutatásokat, valamint az oktatók/kutatók folyamatos tudományos fejlődését. 

Ipari partnereink
Ko-Duett Kft., DO-MO Kft., Róna Mgsz., Zolend Kft., Tutti Biscotti Kft., Khell Food Kft.
Sole-Mizo zRt., Chemitechnik Pharma Kft., Medifood Kft., Lab-Ex Kft., Agrometal Kft., Fitomark 94 Kft., Anjuna Kft., Hidrofilt Kft., Nyírségi Édesburgonya zRt., Alföldi Tej Kft., Pannon Növényolajgyártó Kft.

Szolgáltatások
  • Membrántechnikán alapuló upstream/downstream műveletek laborvizsgálata (membrán tesztelés, üzemi paraméter optimalizálás, komponens besűrítés vagy csökkentés)
  • Membrán bioreaktorok fejlesztése
  • Szilárd-folyadék extrakciós vizsgálatok
  • Szárítás vizsgálata, optimalizálás
  • Részecskék, szuszpenziók és emulziók karakterizálása
  • Fluidizáció vizsgálata, fluidizációs légsebesség meghatározása
  • Komplett gyártási technológiák előtervezése

Címünk: 1118 Budapest, Ménesi út 44 (A épület alagsor)
Telefon: (06 1) 305 7232
Lokális szerver:     www.emuv.kee.hu
Tanszékvezető:     Dr. Koris András, egyetemi tanár