Innovációk

Az Élelmiszetudományi és Technológiai intézet aktív innocáviós tevékenységet folytat. Az aktív pályázatokban jelenleg megvalósuló és a befezett pályázatokban megtörtént fejlesztésekről a honlapunk pályázati oldalain tájékozódhat. Intézetünk nagy hagsúlyt fektet a fiatal kollégák és hallgatók bevonására az innovációs tevékenységbe.

Aktuális innovációs aktivitásunk:

Lehetséges megoldások kidolgozása a HoReCa szektorban keletkező kávézacc begyűjtésére

Hallgatóink az alábbi innovációs sikereket érték el:


2020 METRO hallgatói innovációs termékfejlesztési pályázat
A pályázat célja a nagykereskedelem sajátmárkás METRO Chef termékcsaládjának újragondolása volt, az egészség- és környezettudatos táplálkozás jegyében. Az öttagú szakmai zsűri előtt kiválóan szereplő „Spájz girls” csapatnévre hallgató, „Veggievable” pályázattal induló fiatalok az aranyérem megszerzése mellett, meghívást kaptak a Hungexpo területén megrendezésre kerülő Sirha nagyszabású kiállításra is.  (Store Insider)
2018, 2016 Falling Walls lab
2018: E. Both (Szent Istvan University) “Breaking the wall of devil’s snare intoxication”
2016: A Szent István Egyetem mesterképzését végző második helyezett Gergely Kristóf és társai a rövid ideig frissen tartható zöldségek, illetve az így keletkezett jelentős mennyiségű élelmiszer hulladék problémájára találtak megoldást VeSage nevű termékükkel, amely egy magas fehérjetartalmú és a különleges táplálkozási igényűek számára is fogyasztható zöldségfelvágott. A négyfős csapat a fejlődő országokban megtermelt, de tárolókapacitás hiányában fel nem dolgozott zöldségek hasznosításához szükséges know how-t is kidolgozta már, így célozva meg a húspótlást, valamint az ökológiai lábnyom csökkentését. (HVG)
2016 Újbuda Startup pályázat
A Vesage csoport a kifejlesztett termékről, a VeSage-ről (ejtsd: veszidzs, eredete: VEgetable sauSAGE) kapta nevét. Ez egy zöldség alapú, magas tápértékű felvágott, amely új irányt mutat a kategóriában. Kizárólag egészséges összetevőkből készül, fűszerek, C-vitamin és más természetes anyagok hozzáadásával, olyanokból, amelyek az ízt és az állományt alakítják ki. Szeletelt és rúd formában is hosszan eltartható kényelmi termék, funkcionális élelmiszer. Teljes mértékben glutén-, laktóz-, tartósítószer- és szójamentes, energiatartalma alacsony, növényi rost és vitamintartalma magas, így a VeSage vegetáriánusoknak, liszt-, vagy tejcukor-érzékenyeknek és átlagos táplálkozási szokásokkal élő emberek számára egyaránt tökéletes tápanyagforrás.
2015 Ecoteophelia Gold prize
A "VeSage" zöldségszalámi fejlesztő csapata Milánóban a világkiállításon rendezett döntőben mutatta be nagy sikerrel a terméket.