Bemutatkozás - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológia Tanszék

Tanszékünk a sok évtizedes múltra visszatekintő folyamatos átalakulásának eredményeként jelenleg az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet képzési profiljába tartozó szaktechnológiák közül az állatitermék technológiák (hús- és tejipar) valamint a hűtőipari technológia oktatásának felelőse az alap- (BSc.) és a mesterkepzésben (MSc.). A kutatási tevékenységünk elsősorban az oktatott alapdiszciplinákhoz kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatásokhoz köthető, de a kíméletes élelmiszertartósító eljárok tanulmányozása és a roncsolásmentes vizsgálati módszerek alkalmazhatóságának bővítése is szerepel kutatási céljaink között. Célunk a hallgatók megismertetése az élelmiszertechnológiai eljárások összefüggéseivel a hőelvonásos- (élelmiszerek hűtése, fagyasztása), az állati eredetű termék-feldolgozási-, valamint a kíméletes élelmiszer-feldolgozási technológiák (nagy hidrosztatikus nyomás, sous-vide kezelés, MAP csomagolás, aktív ultrahang) területein.
A tanszék részt vesz az élelmiszermérnök alapképzések (BSc) és az élelmiszermérnök mesterképzések (MSc) általános és szakirányú képzésében mind nappali, mind levelező tagozaton, továbbá aktív közreműködője az élelmiszertudományi doktori programnak. Önálló felelőse az Állatitermék-technológiák és minőségügy, valamint a Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozási Technológiák Tanszékkel közösen a Tartósítóipari technológiák és minőségügy B.Sc. szakiránynak. Az élelmiszermérnök mesterképzésben (M.Sc.) az Élelmiszeripari technológia és termékfejlesztés szakirány felelőse.