GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048

Menü megjelenítése

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048

Utolsó frissítés: 2023 február 04.

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048

Projekt címe: "Tejfehérje alapú, speciális célra szánt élelmiszer és tápszerösszetevők fejlesztése"
Projekt azonosító: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048 

  • Megvalósító konzorcium:
  • Támogatás összege és intenzitása (a teljes konzorciumra): 996 435 663 Ft (67.32 %)
  • Projekt időtartama: 36 hónap 
  • A Projekt megvalósításának kezdete: 2022.03.30.
  • A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2025.03.30.

Projekt összefoglaló:

Tejfehérje izolátumot és koncentrátumot (MPI/MPC) a Sole-Mizo Zrt nagy mennyiségben állít elő, melyeket jelenleg első sorban savanyú tej- és tejkészítmények, sajtkészítmények és a fagylaltgyártása során alkalmaznak. Hasznosításuk egy további lehetősége, hogy nagy fehérjetartalmú összetevőként pl.: sporttáplálkozási célú funkcionális élelmiszeralapanyagként, illetve a klinikai táplálásban alkalmazott speciális gyógyászati célra szánt tápszer fehérjetartalmát jelentő alapanyagként szolgálhat. A projektben ezért célul tűzzük ki olyan MPI/MPC alapú speciális fehérjekeverék előállítását, mely tápértéke meghaladja az ideálisnak tekintett savófehérje biológiai értékét és így jelentősen növelheti az MPC/MPI készítmények speciális felhasználási lehetőségeit. 

Ezt a minőségfokozást egyrészt a jelenleg rendelkezésre álló MPI/MPC termékek emészthetőségét fokozó biotechnológiai előkezelésével, illetve olyan (nem MPI/MPC) fehérjekészítmények adagolásával kívánjuk elérni, melyek az aminosavösszetétel megváltoztatásával javítják a fehérjekeverék tápértékét. A tervezett projekt innovativitását jelzi, hogy a fehérjekomplettálás és biokonverziós eljárásokat egyaránt alkalmazó, kombinált és átfogó megközelítés alapján kívánjuk a tápértéknövelést végrehajtani, melyre a nemzetközi szakirodalomban jelenleg csak elvétve találunk példát. 

Célul tűzzük ki továbbá a fehérjeforrásként tekinthető élelmiszertermékek, fehérjekészítmények, illetve ezeket tartalmazó élelmiszerek, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek tápértékét a fogyasztók számára könnyen értelmezhető módon bemutató jelölési rendszer és kapcsolódó tanúsító védjegy kidolgozását. E célkitűzést fehérjekészítmények tápértékének minősítésére elterjedt, tudományos evidenciákra épülő, nemzetközileg elfogadott minőségmutatókhoz köthető, minden érdekelt fél számára átlátható és objektív módon minősíthető kritériumrendszer kidolgozásával kívánjuk megvalósítani. A jelölés annak igazolására szolgál, hogy a védjeggyel ellátott termék fehérjetartalmát tekintve tápérték szempontjából “minőségi” terméknek számít.
 

Projektbrossura (PDF)
 

Benyújtás határideje: