Gabona és Iparinövény Technológia Tanszék

Menü megjelenítése

Kutatás 


A tanszéki kutatások részint alapozó, részint fejlesztő jellegűek. Célunk olyan új tudományos eredmények elérése, amelyek egyrészt hozzájárulnak a hazai és tágabb értelemben a nemzetközi élelmiszertudomány fejlődéséhez, másrészt integrálhatók az elméleti és a gyakorlati oktatásba, ezáltal is hozzájárulva annak minőségbiztosításához.  

Kutatási tevékenység 

FŐBB KUTATÁSI IRÁNYOK: 
  • Zsíradékok keverhetőségének vizsgálata az élelmiszeripari célzsírok technológiai fejlesztésének érdekében 
  • Aromavizsgálatok fűszerek, kávé és más élvezeti szerek és ízkialakítók minőségbiztosítása érdekében 
  • Kedvező összetételű, a táplálkozási igényeknek megfelelő zsír-és olajblendek technológiáinak fejlesztése 
  • Édesipari masszák reológiai tulajdonságainak elemzése 
  • Száraztészták alapanyagainak enzimológiai vizsgálata 
  • Növényolajipari melléktermékek felhasználása új élelmiszerek kifejlesztésében 
  • Édes-és zsiradékipari termékek tárolás alatti változásainak kutatása, a minőségmegőrzési idő megállapítása 
  • Sütőipari termékek teljeskörű fejlesztése 
  • Pszeudocereáliák sütő- és tésztaipari felhasználhatóságának kutatása 

Pályázatok 

TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR - A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül. (2010-2012) 
GOP-1.1.1-081-2008-0016- Piacorientált kutatásfejlesztési tevékenység támogatása. Tanszéki részvétel: Nanoszűrt savókoncentrátum felhasználhatóságának kutatása sütő-, édes- és tésztaipari termékekben. (2010) 
GINOP-2.1.1-15 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása. Kutatás-fejlesztési szolgáltatás „Hosszú eltarthatósági idejű előhűtött töltelékes pékáru, pizzák, illetve pizzaalapok és pizzafeltétek fejlesztése” témakörben (2016-…..) 
2017-1.3.1-VKE-2017-00018  - Automatizált gyártási utasításos, Egyedileg azonosított sütőipari okostermék termelésfejlesztése (Konzorciumban, 2017-től) 
KFI_16-1-2017-0155 - „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása”, Kutatás-fejlesztési szolgáltatás „Olajban sütött, majd fagyasztott, töltelékes, bevonatos hosszú tésztavezetésű fánk (és egyéb olajban sütött termékek) táplálkozás-élettani jellemzőinek javítása, egészségesebb alapanyagok, csökkentett ökológiai lábnyomú sütőanyag felhasználásával” témakörben (2017 - től) 
GINOP 2.2.1-15: ”Épületek korszerű hőtárolása környezetbarát hőtároló anyagok alkalmazásával építő- és szerkezeti elemekben” (2017-től )