Élelmiszerkémia és Analitika Tanszék

Kutatási szolgáltatások

  • In vitro DIAAS érték meghatározása
  • Módszerfejlesztés növényvédő szerek, mikotoxinok, polifenolok, bioaktív összetevők, egyéb kismolekulák azok metabolitjainak UHPLC-ESI-MS/MS módszerrel történő vizsgálatára.
  • Polifenolok célzott kvantitatív meghatározása (egyeztetett standard lista alapján) UHPLC-ESI-MS/MS módszerrel
  • Nyomelemanalitikai elemzések, mikrohullámú roncsolással ICP-MS és/vagy ICP-OES vizsgálattal.
  • Multikomponenses (> 250 féle)és növényvédőszer-maradék vizsgálatok (egyeztetett komponensek) UHPLC-ESI-MS/MS módszerrel
  • Zsírsav metilészterek vizsgálata lúgos és/vagy savas metilészterképzéssel, GC-FID vizsgálattal (standard komponenslista alapján)
  • Élelmiszerek, alapanyagok in vitro emésztésszimulációja Infogest (v1 és v2) protokoll szerint. 
  • Élelmi zsírok biológiailag hozzáférhető frakciójának becslése és zsírsavspecifikus lipolízis meghatározása in vitro emésztést követően. 
  • Fehérjék biológiai hozzáférhetőségének meghatározása OPA származékképzéses spektrofotometriás módszerrel in vitro emésztést követően 
  • Fehérjék specifikus tápértékmutatóinak DIAAS és/vagy PDCAAS számítása in vitro emésztés követő aminosavprofilozás alapján.
  • Hamutartalom meghatározás (MSZ 20501-1:2007;.5.1 pont)
  • Nyersfehérje-tartalom (Kjeldahl és Dumas módszerek)
  • Aminosavak meghatározása (HPLC-módszer)
  • Összes zsírtartalom (hideg extrakció, Soxhlet extrakció)
  • Összes flavonoid tartalom AlCl3 komplexképzéses spektrofotometriás módszerrel
  • Összes polifenol tartalom. Folin-Ciocalteu (FC) reagenssel
  • Összes monomer antocianin: pH differenciális spektrofotometriás módszerrel
  • C-vitamin: ionpárképzős HPLC módszerrel
  • Koenzim Q10 HPLC-UV és FT-NIR módszerrel
  • Tokoferol (E-vitamin) meghatározás HPLC módszerrel
  • PAH-ok meghatározása élelmiszerekből HPLC módszerrel
  • Bórkősav meghatározás HPLC módszerrel
  • Élelmiszerek (hús, tejtermék, sütőipari ) makrokomponenseinek (fehérje, zsír, cukor, energia stb.) roncsolásmentes meghatározása FT-NIR eljárással
  • Zöldségek - gomba, káposztafélék, hüvelyesek - fehérje, zsír és energia tartalmának mérése FT-NIR eljárással
  • Száraztészta tojás- és zsírtartalmának meghatározása FT-NIR módszerrel
  • Energiaitalok, élvezeti cikkek (kávé, tea) makrokomponenseinek (koffein, cukor, csersav, teobromin) meghatározása FT-NIR eljárással 
  • Laboratóriumi léptékű liofilezés