Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék

A tanszék elődje 1968-ban jött létre Matematika-Fizika-Agrometeorológia Tanszék néven. Munkatársaink mindig a műszaki tudományok területén kutattak és elsősorban a tudományos eredmények alkalmazási lehetőségeit keresték, keresik. Fő érdeklődési körünk az élelmiszeripar korszerű érzékelői (pl. elektronikus nyelv, ultrahang, gépi látás), gyors fizikai és roncsolásmentes mérési módszerek, ipari automatizálás. Az utóbbi évek új területei a robotika, adatbányászat és big data ipari alkalmazása. A tanszék gondozza az „Élelmiszertechnológiai Automatizálás és Digitalizáció” BSc és az „Élelmiszeripari folyamattervezés” MSc specializációt. Az intézet BSc, MSc és PhD képzéseiben is oktatunk. Fiatalos csapatunk lendületét számos kiemelkedő hazai és nemzetközi doktorandusz is táplálja.
Szolgáltatások
  • folyékony élelmiszerek objektív íz-jellemzése (hamisítás szűrése, íz-fedés, eredet)
  • állomány-monitoring rendszerek kialakítása
  • érintésmentes módszerek fejlesztése beltartalmi jellemzők felületi eloszlásának vizsgálatára (víztartalom, márványozottság, szemcseeloszlás stb.)
  • ellenőrző műszerek (keménység, hőmérséklet, Brix, stb.) kalibrálása
  • PLC-s vezérlések tervezése
Fontosabb eszközök, műszerek
  • Alpha MOS elektronikus nyelv folyékony élelmiszerek objektív íz-jellemzésére
  • Állomány-vizsgálati rendszer (TA-XT2 asztali penetrométer, HAAKE rotációs viszkoziméter, Anton-Paar oszcillációs viszkoziméter, akusztikus mérőrendszer, ultrahangos mérőrendszer)
  • Hyperspektrális látórendszer (NIR)
  • Számítógépes látórendszer vizuális tartományra
  • Közeli infravörös spektrométerek (asztali és hordozható)
  • LCR mérőműszerek (20 Hz – 3 GHz)
  • Siemens ipari PLC oktató állomás (hardver és szoftverek)
Kiemelt pályázataink
Típus Pályázat címe vagy témája Időszak
ERA-NET Gyümölcsöknapégéséshőterheléselőrejelzésemodern figyelmeztető rendszer kialakításához (SHEET) 2021 - 2024
GINOP Élőflórás élelmiszeripari anyagok formázásának, hőkezelésének és továbbításának automatizálása az ipar 4.0 követelményei szerint 2019 - 2022
VKE Automatizált gyártási utasításos, egyedileg azonosított sütőipari okostermék termelésfejlesztése 2018 - 2020
EFOP-VEKOP Tudományos utánpótlás erősítése a hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatásával, a mentorálás folyamatának kidolgozásával 2018 - 2021
VEKOP A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agroökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel 2017 - 2019
TÁMOP A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3.6.- os altéma: Biomérnöki kutatási feladatok: A korszerű táplálkozást támogató kutatásfejlesztés. Értéknövelő és energiatakarékos biomérnöki műveletek kutatása 2010 - 2012
Jedlik Ányos Gyümölcs-monitoring rendszer fejlesztése 2007 - 2009
RET Termék osztályozó berendezés érzékelő-rendszerének fejlesztése 2006 - 2009