Dr. Takács Krisztina

Takács Krisztina

Utolsó frissítés: 2023 december 21.

2020-1.24-TÉT-IPARI-2021-00001

„Mikotoxinok egészségi kockázatának csökkentése élelmiszerekben mikrobiológiai megelőzéssel, lebontással és mentesítéssel” című Magyar- Kínai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Projekt keretein belül lehetőségünk volt a kínai kollegákkal (College of Food Science, Southwest University, Chongqing) személyesen is találkozni egyetemünkön, 2023 decemberében. Volt munka, és volt szórakozás is. A sikeres munkamegbeszélések után a karácsonyi díszekbe borult Budapest hangulatos utcáin városnézéssel is örömmel kedveskedtünk vendégeinknek. 


 

2023.11.26.

Lippay János – Ormos Imre – Vas Károly Tudományos Ülés (MATE, Budai Campus, 2023. November 16.) 
A Táplálkozástudományi Osztály képviseltette magát a következő tudományos témákban: 
Antal Otilia, Takács Krisztina: A bél epitélium modellezése a táplálkozástudományi kutatások során (előadás)
Csóka Mariann, Végh Rita :    Virág-eredetű marker vegyületek vizsgálata méhészeti termékek illó frakciójában (előadás)
Jánosi Anna, Nagy András, Szerdahelyi Emőke, Szabó Erika, Mednyánszky Zsuzsanna : A fehérjével dúsított smoothie italok vizsgálata  (poszter)
Az absztraktok és a proceeding kivonatok elérhetőek: https://lov.uni-mate.hu/program


 

2023.10.30. MATE ÉTTI Intézeti kirándulás, csapatépítő program

Ezen a szép napsütéses őszi napon kisvasúttal elindultunk a Hűvösvölgy állomásról és megérkeztünk a Virágvölgy állomásra. Onnan átsétálunk az Anna-rétre, és elfoglaltuk a tűzrakóhelyeket. Itt a tízórai-ebédkészítéshez húsból készült finomságokat (pl. szalonna, virsli, kolbász, szalámi, kenőmájas), hagymát, krumplit és kenyeret fogyasztottunk, és közben jó hangulatban elbeszélgettünk. Nagyon jól éreztük magunkat!


 

2023.10.05-07.

Résztvettünk a Magyar Táplálkozástudományi Társaság Vándorgyűlésén, Győrben, ahol bemutattuk kutatási eredményeinket.
A fizikai erőnlét és az állóképesség megőrzésében bizonyított hatása miatt nő az igény a nagy fizikai teljesítményt nyújtó fogyasztók (sportolók, élsportolók, katasztrófavédelem, katonaság) részéről a számukra optimális táplálkozás definiálására. Ez jelenti egyrészt az izomtömeg megtartását vagy növelését, az ellenállóképesség és teljesítőképesség növelését, valamint a regenerációt biztosító tápanyagokat. Nagy fizikai igénybevétel esetén a fehérjeszükséglet meg is duplázódhat. A nagymértékű és kontrollálatlan fehérjebevitel azonban dehidratációt okozhat, fokozza a folyadékforgalmat, a szénhidrátok gyorsabb felhasználását. Ezért célszerű a megnövekedett fehérjeigényt is élelmiszerrel, komplex étellel biztosítani, hogy rendelkezésre álljon valamennyi szükséges makro- és mikrokomponens az optimális hasznosuláshoz. Kutatásunk célja fehérjével dúsított, komplettált aminosavösszetételű készételek tervezése, melyek összetételük, energiasűrűségük alapján kielégítőek a nagy fizikai teljesítményt nyújtó fogyasztók számára


 

2023.09.29.

Kaposvári Állattenyésztési Napok idén is megrendezésre került (2023. szeptember 29-október 1), amely a szakma és a nagyközönség számára is vonzó programnak bizonyult. A KÁN Egyetemi Napok -on a MATE Budai Campus, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet is képviseltette magát. Sikeres és élményekben dús napokat tudhattunk magunk mögött.