Dr. Dalmadi István

Dalmadi István_fejléc

egyetemi docens

Álllatitermék és Élelmiszertartósítási Technológia Tanszék

Élelmiszertechnológiai Központ

Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet

 


Dalmadi István_bejegyzések

2023. december 21.

A most megjelent publikációnkban vizsgáltuk, hogy a melléktermékekből származó, magas biológiai értékű állati fehérjeforrásokkal való dúsítás milyen hatást gyakorol a jégkrém technológiai-funkcionális tulajdonságaira. Az érzékszervi bírálatok eredményei szerint bizonyos dúsítások javítják az ízérzetet és a színpreferenciát, így a melléktermék-összetevők ellenére a fogyasztók számára elfogadhatóbbak.


 

2023. november 22.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2023. november 22-én rendezte meg a 2023/24. tanév őszi Tudományos Diákköri Konferenciáját. 22 szekcióban 154 pályamunkát mutatott be 151 hallgató és 10 középiskolai diák. Az Élelmiszertudományi szekcióban hét pályamű került benyújtásra és hat hallgató mutatta be a tudományos munkáját. A résztvevők magas színvonalú előadások keretében adtak számot kutatómunkáik eredményéről. Gratulálunk minden résztvevő hallgatónak és konzulens tanáraiknak!


 

2023. október 4.

A természetes antimikrobiális szerek hatékonyak mind az élelmiszerrel terjedő kórokozók, mind a romlást okozó baktériumok ellen. Legújabb közleményünkben bemutatjuk a többek között a tormában, a mustárban és a wasabiban is megtalálható értékes hatóanyag, az alil izotiocianát, darált csirkehús biztonságára és minőségére gyakorolt hatását.

https://www.mdpi.com/2076-3417/13/19/10953


 

2023. szeptember 27.

Az elektronikus orr bevonása az élelmiszeranalitikai vizsgálatokba kimeríthetetlen lehetőséget jelent a kutatók számára. Kiváló példa erre Egyetemünk frissen doktorált hallgatójának PhD munkája.  HARUNA GADO YAKUBU, aki a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskolájának volt a PhD hallgatója, ezen a napon védte meg disszertációját, melynek címe "DEVELOPMENT OF RAPID ANALYTICAL METHODS BASED ON ELEKTRONIC NOSE TECHNOLOGY AND NEAR INFRARED SPECTROSCOPY TO ADVANCE DAIRY PRODUCTION". A disszertáció a hallgató öt darab magas színvonalú tudományos közleményének az eredményeit foglalja össze, mely közlemények közül kettő 10-nél nagyobb impakt faktorú folyóirat volt.

Gratulálunk a lenyűgöző védéshez, és a tématerület igényes továbbfejlesztéséhez!