Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék - SMS - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék
Menü megjelenítése
ÉMAT Precíziós penetrométer
Utolsó frissítés: 2022 április 06.
Precíziós penetrométer
A Stable Micro System (SMS) TA-XTplus állományvizsgáló készüléket kisméretű minták állományvizsgálatára fejlesztették ki. Kis deformációk (0,1 mm) mérése csak megfelelően rögzített rendszerben lehetséges. A készülék mind kézi, mind számítógépes vezérléssel működtethető. A készüléket sokféle iparág használja, pl.: műanyagipar, kozmetikai ipar, gyógyszeripar, élelmiszeripar, festékipar. A műszer többféle alátámasztással és mintabefogóval rendelkezik. A bőséges mérőfej készletnek köszönhetően a műszer szinte bármilyen élelmiszer textúrájának vizsgálatára alkalmas.
SMS TA-XTplus állományvizsgáló készülék
Specifikáció
Megnevezés | Leírás, ismertetés |
---|---|
Erőmérés | max. 65 N, felbontás: 0,01 N |
Mérőfej sebessége | 0,1 - 40 mm/s |
Mintavételezés | 0,1 - 500 pont/s |
Mérőprogramok | Erő – deformáció görbe adott behatolásig Erő – deformáció terhelés-tehermentesítés Erő mérése állandó deformációnál adott ideig Deformáció mérése állandó erő alatt adott ideig Terhelés – tehermentesítés ciklusok (1-1000) |
Elérhető mérőfejek | Penetrációs mérésekhez: - hengerek, kúpok, gömbök Kompressziós mérésekhez: - síklapok Vágásokhoz: - penge, vágólap, drót, Warner-Bratzler V vágólap, Kramer vágócella Extrudáló mérésekhez: - extrudáló cellák (hátsó, előre hatoló) |
Alkalmazási területek | Gyümölcsök (alma, körte, szőlő, meggy, stb.), zöldségek (sárgarépa, káposzta, stb.), élelmiszerek (sajtok, joghurt, keksz, ostya, kenyér, gumicukor, lekvár, stb.) keménység vizsgálata, rugalmas és viszkózus tulajdonságainak meghatározása. Gélállapotú élelmiszerek, zsiradékok, tejtermékek, sütőipari és édesipari termékek, húsok, konzervipari termékek reológiai vizsgálata. Porózus anyagok reológiai jellemzőinek meghatározása. Vágási, aprítási erő értékének meghatározása. Nyújtási folyamatok reológiai jellemzése. |
Válogatott publikációk:
- A. Csighy et al.: Investigating the Texture and Antioxidant Capacity of Papain and Trans-glutaminase Enzyme-treated Yogurt with Different Carbohydrates – Glucose, Sucrose and Maltodextrin. Periodica Polytechnica Chemical Engineering 2020, 64(3), 349-356
- F.Á. Mohos & E. Vozáry: Evaluation of relaxation and creep curve by application of peleg linearization and prony series. Progress in Agricultural Engineering Sciences 2018, 14, 61-75
- Simon N. és munkatársai: Sajtok állományváltozásának vizsgálata tárolás során különböző roncsolásmentes és roncsolásos módszerekkel. Élelmiszer-tudomány Technológia 2015, 69(1) 14-20
- T. Kaszab et al.: Prediction of carrot sensory attributes by mechanical tests and electronic tongue. Acta Alimentaria 2011, 40, 41-58