Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék - Oszcillációs reométer - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék
Menü megjelenítése
ÉMAT Oszcillációs reométer
Utolsó frissítés: 2022 április 06.
Oszcillációs reométer
A mérőműszer oszcilláló üzemmódban szilárd, félszilárd, folyadék, pép, emulzió, szuszpenzió rugalmas és viszkózus tulajdonságainak egyidejű mérésére alkalmas. A légcsapágy kis nyomatékok mérését teszi lehetővé. Komplex viszkozitás, komplex rugalmassági tényező meghatározása különböző frekvenciáknál és amplitúdóknál és különböző hőmérsékleteken lehetséges. Rotációs üzemmódban hengeres elrendezésben a műszer képes a folyásgörbék – nyíró feszültség a nyírási sebesség függvényében –, valamint a viszkozitás görbék – viszkozitás a nyírási sebesség függvényében – felvételére.
Anton Paar MCR302 Modular Compact Rheometer
Specifikáció
Megnevezés | Leírás, ismertetés |
---|---|
Nyomaték tartománya | 1 nNm - 200 mNm |
Nyomaték felbontása | 0,1 nNm |
Mérőfejek | Rotációs CC27/T200/Q1, minta mennyisége: 19,4 mL Oszcillációs CP 50, kúp-lap mérőrendszer 1° és 2° PP 50, lap-lap mérőrendszer 1 - 3 mm réstávolsággal |
Alkalmazási területek | Rotációs mérések: Folyékony, félfolyékony élelmiszerek – tejtermékek, gyümölcslevek, pürék, gélek, folyásgörbéjének felvétele, viszkozitásának meghatározása a nyírási sebesség függvényében. Állandó nyírási sebességnél viszkozitás változásának meghatározása – tixotróp tulajdonság vizsgálata. Oszcillációs mérések: Szilárd – pl. vékony (1-3 mm vastag) zöldség, gyümölcs szeletek, fagylaltok -, pépes – pl. dzsemek, gyümölcs pürék -, szuszpenziók, emulziók, zsiradékok, húsok, tejtermékek, sütőipari és gabonaipari termékek, gélek komplex nyírási modulusának, komplex viszkozitásának meghatározása frekvencia, ill. amplitúdó függvényében. Élelmiszerek: Pépek és gyümölcs pürék vizsgálata (almapüré, méz, lekvár, gesztenyemassza, stb.) Szuszpenziók, folyadékok (szűrt levek és oldatok) mérése |