Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék

Menü megjelenítése

ÉMAT Oszcillációs reométer

Utolsó frissítés: 2022 április 06.

Oszcillációs reométer

A mérőműszer oszcilláló üzemmódban szilárd, félszilárd, folyadék, pép, emulzió, szuszpenzió rugalmas és viszkózus tulajdonságainak egyidejű mérésére alkalmas. A légcsapágy kis nyomatékok mérését teszi lehetővé. Komplex viszkozitás, komplex rugalmassági tényező meghatározása különböző frekvenciáknál és amplitúdóknál és különböző hőmérsékleteken lehetséges. Rotációs üzemmódban hengeres elrendezésben a műszer képes a folyásgörbék – nyíró feszültség a nyírási sebesség függvényében –, valamint a viszkozitás görbék – viszkozitás a nyírási sebesség függvényében – felvételére.


Anton Paar MCR302 Modular Compact Rheometer
 

Specifikáció

Megnevezés Leírás, ismertetés
Nyomaték tartománya 1 nNm - 200 mNm
Nyomaték felbontása 0,1 nNm
Mérőfejek Rotációs
CC27/T200/Q1, minta mennyisége: 19,4 mL
Oszcillációs
CP 50, kúp-lap mérőrendszer 1° és 2°
PP 50, lap-lap mérőrendszer 1 - 3 mm réstávolsággal
Alkalmazási területek Rotációs mérések:
Folyékony, félfolyékony élelmiszerek – tejtermékek, gyümölcslevek, pürék, gélek, folyásgörbéjének felvétele, viszkozitásának meghatározása a nyírási sebesség függvényében.
Állandó nyírási sebességnél viszkozitás változásának meghatározása – tixotróp tulajdonság vizsgálata.
Oszcillációs mérések:
Szilárd – pl. vékony (1-3 mm vastag) zöldség, gyümölcs szeletek, fagylaltok -, pépes – pl. dzsemek, gyümölcs pürék -, szuszpenziók, emulziók, zsiradékok, húsok, tejtermékek, sütőipari és gabonaipari termékek, gélek komplex nyírási modulusának, komplex viszkozitásának meghatározása frekvencia, ill. amplitúdó függvényében.
Élelmiszerek:
Pépek és gyümölcs pürék vizsgálata (almapüré, méz, lekvár, gesztenyemassza, stb.)
Szuszpenziók, folyadékok (szűrt levek és oldatok) mérése