Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék - Elektronikus nyelv - Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
Élelmiszeripari Méréstechnika és Automatizálás Tanszék
Menü megjelenítése
ÉMAT Elektronikus nyelv
Utolsó frissítés: 2022 március 01.
αAstree elektronikus nyelv
Az Alpha Astree elektronikus nyelvet (Alpha M.O.S. cég, Toulouse, Franciaország) az emberi nyelv működése alapján alakították ki. A készüléket komplex oldott szerves és szervetlen komponensek analízisére, felismerésére és azonosítására tervezték. Ez ún. „ujjlenyomat” elemző technológia. A berendezés 7 speciális szenzorból álló szenzorsort tartalmaz. Rendelkezésünkre áll kifejezetten élelmiszerek elemzésére és kifejezetten gyógyszeripari alkalmazásokra fejlesztett szenzorszett is. Ez a mérési módszer a folyadék minták műszeres ízelemzésével, minőségi és mennyiségi meghatározást egyaránt lehetővé tesz, objektív elemzést eredményezve.
Alpha Astree elektronikus nyelv készülék
A kapott eredmények az érzékszervi értékeléssel jól korreláltathatók. A berendezésnek is meg kell tanulnia a különböző referencia ízeket, mint az embernek, de ezek után már ismeretlen termék, íz alapján történő azonosítására is használható. A mérés eredményeként kapható ún. ujjlenyomat lehetőséget nyújt az összehasonlításra az ismeretlen minta és a különböző minták között.
Az értékelés során többváltozós statisztikai módszereket alkalmazunk mintázat felismerő algoritmusként. Ezek használatára a több párhuzamosan működő munkaelektród miatt van szükség.
Válogatott publikációk
- Zs. Bodor et al.: Sensory and Physicochemical Evaluation of Acacia and Linden Honey Adulterated with Sugar Syrup. Sensors 2020, 20(17), 4845
- D. Németh et al.: Standard Analytical Methods, Sensory Evaluation, NIRS and Electronic Tongue for Sensing Taste Attributes of Different Melon Varieties. Sensors 2019, 19(22), 5010
- J-L. Z. Zaukuu et al.: Authentication of Tokaj Wine (Hungaricum) with the Electronic Tongue and Near Infrared Spectroscopy. Journal of Food Science 2019, 84(12), 3437-3444